Zakup Octawii III jakieś alternatywy ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • trasat23
    Rider
    • 2010
    • 417

Zamieszczone przez mac_aaron
    Zamieszczone przez trasat23
    Zamieszczone przez mac_aaron
    Za 75000 spokojnie kupisz 1.4TSI Elegance i jeszcze parę dodatków zmieścisz w cenie, jak dobrze poszukasz po salonach to 10-11% rabatu dostaniesz! Czyli spokojnie możesz zakładać, że kupisz auto warte jakieś 83.000 cennikowo.

Takie rozwiązanie jest nierealne. 1,4tsi Elegance, to po rabatach cena ok.83000. Więc cennikowo jakieś 90000zł.
    Specjalnie dla Ciebie zajrzałem do cennika i...
    1.4 TSI/103 kW (140 KM) Kombi
    Active 72 850 zł
    Ambition 78 350 zł
    Elegance 82 350 zł

a za 90.000zł jest z DSG.
    To są ceny podstawowych wersji. Dokładając choćby pakiet amazing cena rośnie o 3900, do tego jeszcze kilka dodatków i już masz na dzień dobry 7550 utopione w opcji.
    Mało kto decyduje się na zakup podstawowej wersji w danym wyposażenia.
    Niestety prawda jest taka jak napisałem wcześniej, czyli okrutnie droga.
    www.kawapelnaslonca.pl

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Zamieszczone przez Prim
      szkaradna.. , jakiś żarcik jakby... :twisted:
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Owszem... Masakra - ale w ramach tematu sobie pozwoliłem
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Prim, rexton jakby... :lol:
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Prim
            L&K
            • 2013
            • 1040
            • Audi

Dokładnie - nic dodać nic ująć
            Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

czesc,

ja "niestety" odwiedzilem przed swietami salon Peugeota, stal tam piekny bialy kombi 508, piekne chromowane listwy wokol szyb, srebrne relingi, przyciemnione tyle szyby i piekne bezowe wnetrze - wnetrze ktore wyglada w tej bezowej tonacji po prostu super, jakosc plastikow bardzo dobra. Piekny panoramiczny dach... Powiem szczerze - zakochalem sie w tej wersji pojazdu... No i tak gadu, gadu ze sprzedawca, poniewaz pelnie teraz funkcje p.o. kierownika katedry na moim wydziale (bo kierownik jest na urlopie rocznym), to sie pytam, czy od biedy nie mogliby mnie zaliczyc do jakiejs tam kategorii vip, zeby dostac od importera znizke... no i sie okazalo, ze teoretycznie w Peugeocie mnie zaliczyli do tej kategorii i pan sprzedawca zaofiarowal mi 20% znizki przy zakupie dowolnej konfiguracji nowego auta... No i teraz za 78k zl moge miec 508 kombi biale w wersji active z panoramicznym pieknym dachem, bezowa tapicerka + pakiet look (alufelgi i listwy chromowane) + autoalarm + nawigacja (glownie dla samego wygladu wnetrza auta - jest pokretlo w stylu systemu multimedialnego Audi i fajny ekran na desce rozdzielczej) = razem bym sie pewnie w jakis 80.000 zmiescil podejrzewam (obok 20% od importera jeszcze cos bym pewnie wyzebral od dealera).

Moze obejrzyj wiec kombi 508?

ps.2 mozna teraz za ok. 80.000 zl kupic w promocji Chevrolet Captiva diesel - maja jeszzce ostatnie sztuki...

ps.3 w cenie podanej za O3 masz tez ... VW Passata kombi teraz - popatrz w internecie na ogloszenia Bursiaka i Bednarka z Lodzi (tam kupilem Golfa - mieli najlepsze ceny w Polsce).

ps.4 od tego minivana KIa wolalbym Citroena Grand Picasso - za 70k masz teraz w wyprzedazy diesla....
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

marlej108, Sławka szwagier przyszły ma nówke 508 , podobno komfort niesamowity..
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• dede_adam
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 1449

Tiaaa i trzeszczace plastiki drzwi w 508

Komentarz

• Chris11
                    RS
                    • 2011
                    • 1587

Zamieszczone przez dede_adam
                    Trzeszczące, czy nie ważne, że miękkie w dotyku!

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez leszekmw
                      marlej108, Sławka szwagier przyszły ma nówke 508 , podobno komfort niesamowity..
                      ja odwiedzilem salon Peugeota po prostu chwile majac czasu i sie troche nudzac, a tu obok salon Peugeota to wlazlem do srodka, i... teraz ciagle sie zastanawiam czy by tego 508 nie kupic... wnetrze wyglada w bezowej tonacji z oknem dachowym pieknie. Tylko, ze za te 78k mialbym to benzynowe dziwadlo 1.6 thp 156 kucy a wiec primo - ja tyle koni nie potrzebuje, a secundo boje sie, ze ten silnik to taki sam wynalazek jak 1.4 / 1.8 tsi w Skodzie i VAG - a wiec tzw. psujka... niestety w wersji active nie ma diesla 1.6 hdi, ale od razu 2.0 hdi i cena oczywiscie rosnie... Poza tym nie ukrywam, ze chcialbym miec w koncu automatyczna skrzynie biegow, a tutaj znowu nie ma... i albo trzeba mocniejszego diesla, albo wersje wyposazenia allure (czy jak to sie tam nazywa). Sama doplata za automat w Peugeocie jest bardzo rozsadna - tylko 5000 zl i jest to normalny automat, tradycyjny.
                      Ps. komfort jazdy wg testow bardzo dobry, cichutku, przyjemnie. Tyle, ze mam mozg wyprany polska a wlasciwie niemiecka po polsku prasa motoryzacyjna, a samochod francuski jawi mi sie jako cos niemozliwego do pogodzenia... dobry samochod francuski... czy to mozliwe...? Przeciez wiadomo, ze tylko niemiecki, albo japonski, no albo chociaz jak Skoda czy Seat - udawany niemiecki, a reszta? Reszta to na pewno szajs.... Ale mzoe wlasnie to przekonanie to obecnie bzdura...
                      Hmmm, nic to. W kazdym razie autorowi watku radze obejrzec tez Peugeota 508 w wersji koniecznie kombi - bo wtedy jest STANDARDOWO ten szklany panoramiczny dach i z bezowa tapicerka.

[ Dodano: Pon 30 Gru, 13 13:16 ]
                      trzeszczace? a masz 508ke, ze to wiesz?

Pewnie nie.

Nie ma to jak znawca teoretyk hihi :twisted:

a tak serio - to szukam nawet czegos o tym Peugecie, ale ich forum slabawe, z tym, ze o jakosci wnetrza skarg nie ma.

Po prostu o tych samochodach nic zupelnie nie wiem, i troche strach wybulic sporo kasy na samochod na "f"... ale moze nieslusznie?

ps. sasiad mial przez 4 lata Peugeota 308 1.6 hdi - nic mu sie nigdy nie zepsulo, raz mu troche olej kapal - cos mu tam uszczelnili i nic wiecej. Z drugiej strony sasiadka ma Citroena Picasso C4 i wyciekl jej plyn z filtra czastek stalych (tam jest plyn w autach PSA) i laweta przyjezdzala... wiec moze jak sie trafi? Jak w kazdej innej firmie? Nie wiem.
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Basik_
                        Rider
                        • 2013
                        • 667

marlej108 ja tam wole trzymać się zasady, że nie kupuje się aut na F (francuskie, Ford :P ) i choćby świecił się złotem i nie wiem jak fajnie wyglądał to nie kupię tego. Wyglądem się nie jeździ. Może jestem stereotypowy, ale dobrze mi z tym i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba, że peugeot zrobi 508RS :szeroki_usmiech to może kiedyś kupie.
                        Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• Łabik
                          Rider
                          • 2013
                          • 346
                          • Octavia III (5E3)
                          • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Sąsiad miał przez 7 lat peugeota 307 1.6 benzyna i przez te lata nie miał z nim żadnych problemów. Teraz od 3 lat ma 3008 2.0HDI i też go chwali.
                          Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                          http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• marlej108
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 4976
                            • Octavia III (5E3)
                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Basik_
                            marlej108 ja tam wole trzymać się zasady, że nie kupuje się aut na F (francuskie, Ford :P ) i choćby świecił się złotem i nie wiem jak fajnie wyglądał to nie kupię tego. Wyglądem się nie jeździ. Może jestem stereotypowy, ale dobrze mi z tym i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba, że peugeot zrobi 508RS :szeroki_usmiech to może kiedyś kupie.
                            No wlasnie i tu jest przyslowiowy pies pogrzebany... bo wiem, ze VW jezdzi super, Skoda tez bardzo dobrze, i ze ogolnie sprawuja sie przewidywalnie. A kupno tego Francuza to dla mnie ruletka.. moze byc super - i auto bedzie sie sprawowalo swietnie, a moze byc dramat, i potem sobie czlowiek bedzie w brode plul... tylko ze prawde mowiac tak to moze byc przeciez z kazdym autem ;-) Wiec moze nam obojgu wyprali niemiecka propaganda motoryzacyjna mozg hehe ;-)
                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Zamieszczone przez marlej108
                              dede_adam napisał/a:

trzeszczace? a masz 508ke, ze to wiesz?

Pewnie nie.

Nie ma to jak znawca teoretyk hihi :twisted:
                              pewnie tak..
                              Sławek nic nie słyszał a jeździł tym autem parę razy..

Zamieszczone przez Basik_
                              marlej108 ja tam wole trzymać się zasady, że nie kupuje się aut na F (francuskie, Ford :P )
                              tylko że te na F zaczynają być coraz lepsze i to skoda zaczyna je gonić powoli..
                              ilość usterek w octaviach jest coraz większa.. .
                              a sądzę że parę lat taką nówką 508 się pojeździ w miarę bezproblemowo.. , i mocno komfortowo..
                              a fordy też nie są takie złe...
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• brzezin
                                Classic
                                • 2013
                                • 30

Z tym peugeotem 508 to rzeczywiście ciekawa opcja w tej promocji, miałem kiedyś 406 i problemów nie było. Silnik THP 155 wydaje się całkiem rozsądną propozycją i jest montowany w sporej ilości aut koncernu. Chyba lepiej kupić 508 SW za 80k niż octavię 3 w tej samej cenie...

Komentarz

• dede_adam
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 1449

Jezdzilem 5cioma nowymi fancuzami, pegotami,
                                  renowka i dwoma citroenami i nie mialem z nimi zadnych
                                  problemow. Czas eksploatacji od 3do4lat,przebiegi do 140tys km.
                                  Duzo wiecej problemow mialem z fabia tsi

Jezdzilem tez nowiutkim 508 i jedyna rzecz ktora mnie
                                  zasmucila/zaszokowala to wlasnie trzeszczace plastiki drzwi,
                                  najbardziej podczas otwierania i zamykania uchwyt na drzwiach
                                  wydawał nieprzyjemne odgłosy

Calosciowo auto bardzo dobre, tylko te drzwi ...

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Jezdzilem 5cioma nowymi fancuzami, pegotami,
                                    renowka i dwoma citroenami i nie mialem z nimi zadnych
                                    problemow. Czas eksploatacji od 3do4lat,przebiegi do 140tys km.
                                    Duzo wiecej problemow mialem z fabia tsi

Jezdzilem tez nowiutkim 508 i jedyna rzecz ktora mnie
                                    zasmucila/zaszokowala to wlasnie trzeszczace plastiki drzwi,
                                    najbardziej podczas otwierania i zamykania uchwyt na drzwiach
                                    wydawał nieprzyjemne odgłosy

Calosciowo auto bardzo dobre, tylko te drzwi ...
                                    czasem wlasnie taka pierdola moze doprowadzac niestety do szalu...
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• dede_adam
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 1449

No wlasnie
                                      A juz dawno stwierdzilem na wlasnej skorze i po ilosci aut na F w byłej
                                      korporacji,że sprawiaja mniej problemów niz vag

Minusem dalej jest duuuza utrata wartosci oraz piekielnie
                                      drogi serwis. Np berlingo 1.6hdi pierwszy przeglad po 20tys
                                      na ktorym tylko olej i filtr wymieniaja- zaplacilem 1180zł :/

Komentarz

• Mariow
                                        Drive
                                        • 2011
                                        • 44

To zaczyna się robic ciekawie bo po tych postach to widzę że nie tylko Octavia może być dobrym wyborem. Zacikawił mnie najbardziej Citroen C4 Picaso (w nowej budzie) ktoś miał z nim jakieś doświadczenia w wersji benzyna?

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Zamieszczone przez marlej108
                                          ylko, ze za te 78k mialbym to benzynowe dziwadlo 1.6 thp 156 kucy a wiec primo - ja tyle koni nie potrzebuje, a secundo boje sie, ze ten silnik to taki sam wynalazek jak 1.4 / 1.8 tsi w Skodzie i VAG - a wiec tzw. psujka..
                                          Sa w nim problemy z rorzadem.Jak 508 to tylko HDI i to 2.0.
                                          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• ketivv
                                            L&K
                                            • 2011
                                            • 1155

z tymi autami na F to bzdura, bo takiej tandety jak w aucie na S czyli Skodzie Yeti jeśli chodzi o jakość wnętrza to nie miałem ani w żadnym aucie na F (czyli Ford) ani na f czyli francuskim patrz Citroen

pod względem jakości wnętrza Skoda Yeti za 140 tys zł wg. cennika to porażka w stosunku do aut na literę F czy f

jak dotychczas Skoda jak i auta na F i f nie zawiodły mnie technicznie choć TDI Skody zaczyna szarpać co nie zdarzyło mi się we wcześniejszych HDI czy TDCI czyli technologiach aut na F czy f

Komentarz

• elektrykprosty
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 311

@ketivv: przykro mi, że tak nie lubisz swojej skody.
                                              Potwierdza się stara zasada, że zadowoleni raczej jeżdżą a niezadowoleni piszą.

Komentarz

• Basik_
                                                Rider
                                                • 2013
                                                • 667

Zamieszczone przez elektrykprosty
                                                Potwierdza się stara zasada, że zadowoleni raczej jeżdżą a niezadowoleni piszą.
                                                Dokładnie, mam nadzieję, że RS mnie nie zawiedzie, mimo coraz większych obaw czytając forum. Powiem tak dopóki nie zarejestrowałem się na to forum to zamawiałem RS'a z czystym sumieniem teraz pojawiają się małe wątpliwości, ale nie zmieniam zdania. Mam nadzieję, że jak dostane auto to będę zadowolony. Na pewno byłbym bardziej jakbym nie czytał forum :P
                                                Moja biała jak welon dziewicy O3 vRS

Komentarz

• bubuDE
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 763
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Od ośmiu lat jeździłem Octavia rs i bez wsiadania, nawet bez oglądania modelu numer 3 w realu zamówiłem to auto. Do dyspozycji miałem papierowy katalog oraz cennik. Nie jestem rozczarowany, zrobiłbym to drugi raz.
                                                  Mirek
                                                  PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• ketivv
                                                    L&K
                                                    • 2011
                                                    • 1155

Zamieszczone przez elektrykprosty
                                                    lubię tylko dlatego to auto trzymam ale to nie zmienia faktu, że to jest dziadostwo pod względem wykonania i jakiegokolwiek komfortu

po każdej trasie chce je spalić, zrzucić w przepaść ;-)
                                                    po czym mi przechodzi na jakiś czas

czasami jeżdżę Octavia FL Scout i to jest auto "prawie idealne"

Komentarz

Pracuję...